Gitte Degnemark

Gitte Degnemark tegner med kul og kridt på aviscollager, og det har vi fået trykt op i plakatformat, som nu udgør et meget unikt udtryk.

Kunstværkerne har ofte en politisk karakter og beskæftiger sig med emner i den agenda.

Herunder kan du se flere værker fra Gitte Degnemark, samt læse et kort interview.

talent_gd

Interview med Gitte Degnemark

Hvordan har kunsten påvirket dig, og dit liv, og hvornår begyndte du som artist?

Jeg har altid været glad for at tegne. Var en af de piger, hvis skolehæfter på samtlige sider var plastret til med tegninger. Har altid været dybt fascineret af den figurative tegne- og male kunst, og husker fra barnsben det store ønske om at kunne tegne så det virkelig lignede noget.

Hvad er den største udfordring, du står overfor, når du begynder et nyt værk

At kunne tegne stærke, vellignende og udtryksfulde portrætter, har inden for tegnekunstens nørdede verden altid været mit ultimative mål og til stadighed den største udfordring.

Hvad er det bedste ved at være kunstner?

At gå på opdagelse i et ansigt, er som at bevæge sig ind i et ukendt landskab. Hvilke stemninger, historier og skæbner ligger der bag udtrykket i menneskets øjne? Dette bliver jeg aldrig træt af at fordybe mig i. Kom dog først for alvor igang med at tegne og male da jeg fik børn. Jeg mindes mange hyggelige stunder sammen med børnene omkring det lille køkkenbord, hvor eksperimenter med farver og stilarter blev prøvet af.

I starten var det familie og venner, som var aftager af de første værker – især personlige barnedåbsmalerier, tegnede børneportrætter og portrætmalerier af kæledyr har jeg gennem årene lavet rigtig mange af. Men det bredte sig hurtigt som ringe i vandet, og i dag tegner og maler jeg på bestilling til folk i både ind – og udland.

Hvad er det bedste ved at være kunstner?

Det bedste ved at være kunstner er, at kunne få afløb for alle ens krøllede ideer, som ind imellem næsten kan boble over inden i. Samtidig er det en stor fornøjelse via kunstens verden, at møde så mange spændende, inspirerende og kreative mennesker.

Hvad er din inspiration?

Inspirationen til mine tegninger finder jeg i mødet med andre, og gennem alt hvad der rør sig i samfundet omkring os. Efterhånden kan jeg ikke bladre en avis igennem, uden jeg får ideer og lyst til at tegne mit billedlige udtryk for tekstens indhold.

Fortæl lidt om værket Miss Europe?

Værket “Miss Europe” er tegnet midt i flygtningedebattens rasen. Det er, som alle ved, en enorm udfordring for Europa med den voldsomme flygtningestrøm. Og igen går min interesse bag om den enkelte person.

Er der noget specielt du gerne vil fortælle gennem dine værker?

Vi er alle mennesker med de samme følelser, bekymringer, glæder og håb for fremtiden. Alle har en personlig historie at fortælle. For nogle en historie så tung, at den knap er til at bære. Jeg finder det udfordrende – ved hjælp af mine tegninger, at bearbejde aktuelle emner. Se dem fra en ny vinkel – og måske give avisteksten et billedligt modspil – og forhåbentlig få både tekst, tegning og titel til at gå op i en højere enhed.

Din stil består i, at male med kridt og kul over aviscollager, det er en meget atypisk, og unik stil. Hvordan og hvornår startede du på denne stil, og hvad er det du synes den kan?

Jeg tegner primært med kul og kridt. Det er et meget “levende” medie at arbejde med – men også meget givende. Jeg synes, at samspillet mellem kul og avistekst giver mine værker et grafisk udtryk, som jeg holder meget af.

Hvorfor valgte du et samarbejde med Ukendt Talent?

Jeg blev kontaktet af Ukendt Talent, efter de havde set mine kultegninger på FB. De tilbød, at udgive en af mine tegninger i plakatform – i et begrænset oplag, og på den måde markedsføre min kunst via deres platform. Jeg har aldrig tidligere haft en samarbejdspartner i forhold til mine kreative aktiviteter, og synes det kunne være spændende at prøve.

Hvad laver du, når du ikke arbejder med dine værker?

Når jeg ikke tegner ved mit køkkenbord, så arbejder jeg som børnesygeplejerske i Esbjerg. Derudover er jeg engageret i Danmarks største Amatørteater ved Varde “7-kanten”, som scenograf og kulissemaler. Til sommer opfører vi “Zorro – The Musical”. Sidst, men ikke mindst, er vi ved at renovere og istandsætte stald og lade på vores landejendom. Jeg håber i løbet af 2016 at kunne flytte alt mit tegne- og malergrej ud af mit køkken, og ind i mit kommende store og lyse atelier og galleri, med højt til loftet, og plads til nye, store, spændende og kreative udfoldelser.

Andre værker af Gitte Degnemark:

 

Følg Gitte Degnemark på Facebook